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Summary
Revenue Ruling 70-604 holds that excess assessments by an association that are
returned to members or applied to the following year’s assessments are not
taxable income to the association. A separate election to treat the excess
assessments in this manner must be made by the owners/members each year. It
may not be made by the board of directors.

Excess Assessments by an Association That Are Returned to Members or Applied to the
Following Years’ Assessments Are Not Taxable Income to the Association.

Excess assessments by a condominium management corporation, over and above the
amounts used for the operation of condominium property, that are returned to the stockholder-
owners or applied to the following year's assessments, are not taxable income to the corporation.

Rev. Rul. 70-604

A condominium management corporation assesses its stockholder-owners for the
purposes of managing, operation, maintaining, and replacing the common elements of the
condominium property. This is the sole activity of the corporation and its by-laws do not authorize
it to engage in any other activity.

A Meeting is held each year[3] by the stockholder-owners[4] of the corporation, at
which they decide what is to be done with any excess assessments not actually used for the
purposes described above, i.e., they decide either to return the excess to themselves or to have
the excess applied against the following year’s[5] assessments.

Held, the excess assessments for the taxable year over and above the actual expenses
paid or incurred for the purposes described above are not taxable income to the corporation,
since the excess, in effect, has been returned to the stockholders-owners.



Practical Considerations

M Revenue Ruling 70-604 is one of the most powerful planning tools available. It is
probably also on of the most abused in practice, primarily due to the briefness of the
ruling itself. There is almost as much not stated as is stated. The most troublesome
areas for practitioners are discussed in the notes below.

%] In Technical Advice Memorandum 9539001 (presented in Chapter 10), the IRS held that
a time-share development could not utilize Revenue Ruling 70-604 because its
management activities went beyond the mere maintenance of the common elements by
providing lien and maid service and furnishing the individual apartment units. The IRS
held that the time-share development’s scope of activities far exceeded the scope of
activities specified in Revenue Ruling 70-604. A logical conclusion may be drawn that
any substantial variance of facts would preclude an association from using the ruling.
Consequently, CIRAs should carefully follow the steps listed in this ruing as discussed in
Practical Considerations 3, 4, and 5.

[3] A separate election must be made each year. In addressing the manner of making the
election under Revenue Ruling 70-604, Technical Advice Memorandum 9539001 states:

The revenue ruling clearly contemplates an annual choice by the member-payers
on the subject. Whether this is accomplished at an annual meeting or in some
other fashion is not significant.

[4] The election must be made by the owners/members. It may not be made by the board of
directors.
[5] This wording indicates year (singular, not plural); the rollover is to the succeeding tax

year only. In the authors’ opinion, the excess amount must be “used up” in the following
year, or it will become taxable.

e How do you make the election? No guidance is given. However, if the election is not in
writing, practitioners cannot document that an election was ever made.

e When do you make the election? Again, no guidance is given. The election must be
made prior to the filing the return (or practitioners have no basis for making the
appropriate calculations on the return.) The authors recommend that the election be
made prior to the end of the associations’ tax year

Note: The IRS state in 98ARD 176-4 that “...Rev. Rul. 70-604 is being reconsidered in light of
certain abuses that have come to our attention.” The authors believe that a revision to Rev. Rul.
70-604 could potentially be made in the future to remove some of the ambiguity that currently
exists.



